10 stappen voor een ontspannen begin van je dag

Hoop je na een nacht slapen op een ontspannen begin van je dag, maar ervaar je meteen al onrust en stress?
Gaan je gedachten meteen naar je volle agenda en je to-do-lijstje? Of suddert de slaap nog een poosje na in je lijf en in je aandacht? En heb je koffie nodig om wakker te worden?
Het kan anders!

Ik geef je 10 stappen om je dag ontspannen en wakker te beginnen. En een bonus voor een extra boost energie!

Met deze 10 stappen begin je de dag ontspannen en met aandacht voor jezelf. Dit geeft je een goede basis voor het maken van bewuste keuzes voor jezelf. Deze stappen kosten je niet meer tijd dan 1 x snoozen, maar geven je wél meer energie. En, misschien wel het beste nieuws: je hoeft je wekker niet vroeger te zetten!

1. Stop met snoozen!
Als je wekker gaat is het tijd om wakker te worden. Punt. Als je nu voor die 9 minuten snoozen kiest, kan het wel anderhalf uur duren voordat je echt goed op gang komt. Je systeem weet niet dat je over 9 minuten weer het alarm hoort en begint aan een nieuwe slaapfase. Een herstellende slaapfase duurt 90-100 minuten. Van die 9 minuten snoozen rust je dus niet uit!

Ja, ik weet het: het voelt nog zo fijn in bed. Alleen maakt het je minder alert. Je blijft namelijk in de slaapstand sudderen. Dat gaat ten koste van je concentratie. En je blijft je moe voelen. Het kost je meer moeite om keuzes te maken en bovendien wordt je wilskracht in de loop van de dag minder. (“Nee” zeggen tegen die zak chips wordt ’s avonds vrijwel onmogelijk…)

Dus als je wekker gaat zet je die uit. Meteen! Als je iets eerder wakker wordt zet je óók meteen je wekker uit. Het scheelt een schrikreactie. En het biedt je extra tijd voor jezelf. Begin dan meteen met de volgende stappen, anders snooze je alsnog…

2. Doe je ogen open.
Als je je ogen dicht houdt blijf je in de slaapstand. De verleiding is dan heel groot om toe te geven aan dat snooze-gevoel. Geef een duidelijk signaal aan je brein en daarmee aan je hele systeem:
Ogen dicht = slapen.
Ogen open = wakker.

3. Maak contact met je lichaam.
Voel je lichaam en breng het langzaam in beweging. Begin bij je vingers en je tenen; dan via je armen en je benen naar je romp. Rek je rustig uit. Niet op volle kracht, maar met aandacht. Voel wat nodig is en wat genoeg is.

4. Activeer je adem.
Adem diep in door je neus.
Blaas de lucht door je mond langzaam uit.
Voel de adembeweging in je lichaam.
Herhaal dit 3 x. Ervaar wat dit voor je doet.

5. Ga ontspannen zitten.
Ga zitten op de rand van je bed, met je voeten plat op de grond. Strek je rug. Draai rustig met je schouders. Voel hoe je zit. Merk op hoe je lichaam voelt. Adem nog een keer bewust in en uit.

6. Zet een glimlach op.
Laat deze ook je ogen bereiken.
Dit geeft niet alleen ontspanning in je gezicht. Je hartslag wordt rustiger, je bloeddruk daalt, je weerstand verbetert, je ademhaling wordt dieper en rustiger, je hele systeem ontspant. Er is zo minder ruimte voor stress.
Een glimlach (óók een nep glimlach!) zorgt ervoor dat in je brein dopamine en serotonine vrijkomen: gelukshormonen!

7. Sta op.
Gebruik je beenspieren: doe alsof je de vloer met je voeten naar beneden wilt duwen. Kijk hierbij recht naar voren en volg je kruin naar boven. Voel even hoe je staat voordat je wegloopt.

 (!Tip: Sta de hele dag op deze manier op, het houdt je beenspieren fit en is beter voor je rug!)

8. Loop bewust.
Voel je voetzolen op de grond bij elke stap richting de badkamer. Je hoeft nu niet te bedenken wat je allemaal moet vandaag. Je hoeft op dit moment alleen maar naar de badkamer te lopen. Blijf daarom met je aandacht bij jezelf; bij het contact van je voeten met de vloer.

9. Zorg voor daglicht.
Daglicht maakt je écht wakker.
Hoe hoger de lichtintensiteit die binnenkomt in de ochtend, hoe meer energie er wordt vrijgemaakt in je lichaam. De intensiteit van daglicht is vele malen hoger dan die van lamplicht, zelfs op een bewolkte dag. Dus doe meteen de gordijnen open en kijk een poosje naar buiten.

Of:

10. Ga naar buiten.
Al is het maar voor een paar minuten.
Adem ook nu bewust een paar keer diep in en uit. Voel de frisse lucht in je longen stromen. Voel de energie die dat geeft. Gebruik al je zintuigen. Kijk, luister, ruik, voel… Gun jezelf dit moment.

(!Tip: gun jezelf die ene bewuste ademteug iedere keer als je buiten komt als instant opfrisser!)

11. De bonus voor als je nog een stap verder wilt gaan:
Een plens koud water in je gezicht is verfrissend, maar een koude douche geeft pas echt een boost! Het geeft energie, boost je immuunsysteem, ondersteunt je circulatie en je lymfesysteem, maakt je huid gezonder, bouwt wilskracht en veerkracht op….

(Bouw het rustig op en vraag bij gezondheidsproblemen eerst je arts om advies.)

Aan de slag:
Neem je vanavond bewust voor om morgenochtend deze 10 stappen te volgen. Dat vergroot de kans dat je het ook daadwerkelijk doet. Begin de dag ontspannen, begin met ruimte voor jou.
Vergeet die glimlach niet, zet hem regelmatig op…
En geniet van je dag!

Wat ik voor jou kan betekenen:

 • Boek:
  Informatie, tips en praktische oefeningen om jouw persoonlijke balans te creëren vind je in mijn boek: ‘In 10 stappen leven en werk in balans – Kies bewust voor VERBINDING tussen lichaam, hoofd en hart’.
 • Spreker:
  Interactieve lezingen, keynotes en workshops voor teams, bedrijven en andere groepen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor balans in leven en werken.
 • 1-op-1 begeleiding:
  Ontspannings-sessie: Verbinding met jezelf
  Coachtraject: Leven vanuit je essentie
  Voor als je meer ontspanning en rust wilt ervaren. Wilt (leren) luisteren naar de wijsheid van je lichaam om je echt te verbinden met jezelf. Krachtige keuzes wilt maken voor dat wat écht bij je past. Als je steviger wilt staan en lichter wilt leven. Als jij wilt leven vanuit je essentie.

Neem vrijblijvend contact op

Ik help je graag verder