Maak meer tijd voor jezelf
“Geen tijd voor jezelf”.
Het is een bekende oorzaak van stress.
Als werkende en alleenstaande moeder van 2 opgroeiende kinderen, met een gezonde behoefte aan sport, sociale activiteiten en voldoende slaap, heb ik ook wel eens meer uren in een dag gewenst. Gelukkig heb ik inmiddels een manier gevonden om meer ruimte voor mezelf te ervaren. En dat doe ik niet door beter timemanagement.
Tijd is niet het probleem
Ik besefte dat tijd niet het probleem was. Ik merkte dat ik me liet sturen door de bijzondere ideeën die we hebben over tijd. De stress die we ervaren ontstaat als gevolg van deze ideeën. We maken tijd verantwoordelijk voor dingen die we niet (kunnen) doen in ons leven. “Tja, ik zou wel willen, maar ik heb geen tijd…”
Terwijl tijd niet bestaat. Tijd is een bedacht concept.Tijd is niet tastbaar, niet zichtbaar, niet hoorbaar. Het doet niets, het is leeg. Het is niet meer dan een afspraak die we hebben gemaakt. Een praktisch schema dat een structuur biedt, dat duidelijkheid geeft over het moment waarop bijvoorbeeld activiteiten of ontmoetingen plaatsvinden. Een gezamenlijke houvast. 60 minuten in een uur, 24 uren in een etmaal, 7 etmalen in een week, 52 weken in een jaar. Zo is het afgesproken en vastgelegd.
Extra tijd
1 keer per 4 jaar is er een schrikkeldag toegevoegd zodat de telling beter bij de seizoenen aansluit. Tegenwoordig beschouwen we deze dag als extra tijd. En dat is een bijzonder idee. Want waar voegt dit extra tijd aan toe?En wat denk je van: tijd rekken, tijd inhalen, tijd maken, tijd tekort, tijd hebben, tijd verspillen, tijd over of te veel… Kan dat eigenlijk wel? Want we kunnen niets veranderen aan tijd, het staat vast.
De woorden die we gebruiken suggereren dat tijd iets is waar we controle over kunnen uitoefenen. En met het idee van controle komt er een risico op verlies daarvan. Voor ons brein staat controle gelijk aan veiligheid. Verlies van controle geeft verlies van veiligheid en dat geeft stress.
Zo creëren én ervaren we stress over iets wat eigenlijk niets is.
Geen tijd voor jezelf?
Terug naar: “Ik heb het zo druk, ik heb geen tijd voor mezelf.” Wat we eigenlijk bedoelen, is dat we meer tijd willen besteden aan activiteiten die ons plezier geven en aan activiteiten waardoor we ontspannen en opladen en aan mensen waar we blij van worden. Als jij meer tijd voor jezelf wilt, ervaar je nu waarschijnlijk te weinig van dit soort momenten. Hoe kun je dit veranderen?
Bekijk het eens zo: jouw hele leven is tijd voor jezelf. En jij kiest steeds waaraan en hoe jij die tijd besteedt.
Jij kiest
Als jij hebt gekozen om 24 uur per week te werken, betekent het dat jij hebt gekozen om deze 24 uren te besteden aan de taken die in je functieomschrijving staan. Deze 24 uren zijn niet meer beschikbaar om aan iets anders dan je werk te besteden. Daarmee wordt het echter niet “de baas zijn tijd”. Het blijft jouw tijd.
En de tijd die je iedere week “moet” wachten bij de sportvereniging of muziekles waar je je kinderen naar toe “moet” brengen? Of de tijd die je besteedt aan de zorg voor je (schoon-)ouders? Het blijft jouw tijd.
Op het moment dat je dit beseft kun je andere keuzes maken over wat je met je tijd doet, hoe je dat doet en hoe je gedachten er over zijn.
Verplichtingen
“Maar er zijn toch ook dingen die moeten gebeuren?!” Dat klopt. Maar moet jij daar jouw tijd aan besteden? En als dat zo is: moet het echt of doe je het omdat jij het wilt? Want dan is het dus toch je eigen keuze en geen verplichting. Kun je er dan een manier voor vinden om dat wat moet leuker te maken, zodat je jouw tijd er zo prettig mogelijk mee vult?
Huishoudelijk werk is niet mijn hobby, maar omdat ik een opgeruimde omgeving fijn vind, doe ik het wel. Het wordt voor mij een stuk leuker met fijne muziek of een inspirerende podcast en het resultaat (of een beloning) in het vooruitzicht.
Tijd voor jezelf
Beschouw tijd dus zoals het bedoeld is: iets wat handig is voor het maken van een planning of afspraken. En besef dat ieder moment tijd voor jezelf is. Dan kun je andere keuzes maken over de invulling van jouw tijd. Zo creëer je meer ruimte voor jou.
Kom je hier niet helemaal uit of weet je niet hoe je dit in je dagelijkse leven vorm kunt geven?
Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik hoor graag hoe ik je verder kan helpen.