Massage

Op social media vertelde ik al dat een dagje sauna voor mij goed werkt om mijn lichaam te ontspannen en mijn hoofd rustig te krijgen. Een andere manier voor mij om te ontspannen is massage. En dan vooral het geven van een massage. Niet de massage die gericht is op het ontspannen van bepaalde spiergroepen; de massage waarbij je binnenkomt, gaat liggen en je rug laat masseren. Dat kost me energie. Het levert jou wellicht een ontspannen gevoel op. Maar meestal is dit relatief kortdurend. Het gaat mij om een massage van jou als mens, waarbij we een verdieping in de verbinding met jezelf, met jouw essentie creëren. Dat geeft mij zoveel lichtheid en plezier. Daarbij ontspan ik volledig.

Meer dan techniek

Al tijdens de opleiding tot fysiotherapeut heb ik ervaren dat massage (voor mij) veel meer is dan het uitvoeren van bepaalde technieken. Tijdens een praktijkles massage werd ik als proefpersoon helemaal niet lekker. Degene die mij masseerde was vooral bezig met het uitvoeren van de voorgeschreven technische handelingen op een rug die voor haar lag. Dat deed ze technisch vast goed, maar ik werd steeds misselijker, begon te zweten en werd licht in mijn hoofd. Gelukkig greep de docent in, anders was ik waarschijnlijk liggend flauwgevallen. Voor mij werd op dat moment duidelijk dat massage niet alleen gaat om de juiste technieken en het te masseren weefsel. Het gaat vooral om de mens die gemasseerd wordt. En hier ging het niet over mij.

Hoe zit je velletje?

In de loop van de jaren heb ik veel mensen mogen masseren. Ook in periodes dat er geluiden klonken dat massage niet perse een essentieel onderdeel is van de fysiotherapeutische behandeling, is het dat voor mij altijd wél geweest. Massage gaf mij niet alleen een mogelijkheid om te voelen hoe de (gemoeds-)toestand van het weefsel was. Het gaf me juist ook informatie over de (gemoeds-)toestand van de mens die, met klachten en een verhaal, bij me was gekomen.
Toen één van mijn dochters een jaar of 4 was, zei ze een keer: “mijn velletje zit niet zo lekker” (waar ze bedoelde: “ik zit niet lekker in mijn vel”). En precies dat voel ik tijdens een massage. Als het goed met je gaat (lichamelijk en/of geestelijk/emotioneel) voelt je ‘velletje’ voor mij anders dan wanneer het niet zo lekker met je gaat. Jouw ‘velletje’ weerspiegelt wat er in je speelt. En dat uit zich in je huid en onderliggend weefsel, maar ook in de uitdrukking van je lichaam, je gezicht, je bewegingen. Het is voelbaar in je hele energie.

Aanraken

Een grote waarde van massage is het contact met de ander. Als de ander mij toestaat haar lichaam aan te raken, mag ik heel dichtbij komen. Ik ben dan in de ruimte waar ik iemand kan raken. De ander laat mij binnen in die heilige ruimte van zichzelf. Voor mij is dat iets om heel zorgvuldig mee om te gaan, zodat ik enkel waarde toevoeg. En die waarde mag dieper gaan dan alleen een tijdelijk meer ontspannen gebied in het lichaam. Ik gun je een verdieping in het ontspannen in jezelf, in hoe jij in het leven staat. Daarvoor help ik je graag terug te brengen naar je lichaam en zelf te voelen wat er nodig is.

‘Om je goed te voelen, moet je goed voelen.’

Ruimte maken

Hiervoor zorg ik allereerst voor een veilige, prettige omgeving. Maar ik creëer ook een veilige ruimte in en vanuit mijzelf. Ik neem tijd om te ervaren wat ik meeneem, wat er bij mij speelt (gedachten, emoties, verhalen, onrust etc.). Dan verbind ik me met mezelf, weg van die ruis, zodat ik zo zuiver en open mogelijk ben voor de ander. Dit is een proces van loslaten en ontspannen. Dan heb ik ruimte om me af te stemmen op de ander.
Als ik masseer vanuit deze ruimte, gaan mijn handen áán. Ik voel energie door mijn handen stromen. Dat is niet mijn energie. Ik word er niet moe van, het ‘kost’ me niets. Het is energie die ik ontvang omdat ik open sta. Ik mag het doorgeven.

Verbinding

Om dit zo fijn en krachtig mogelijk te laten werken begin ik niet ‘koud’ met een massage. De ontspanning die ik je gun is ontspanning op een diepere laag dan alleen je spierweefsel, ontspanning die langer duurt dan een paar uurtjes. Ik ga voor een ontspanning waarbij jij je op een diepere laag verbindt met jezelf. Daarvoor maken we ruimte. Jij mag daarvoor ook de ruis van alledag laten gaan en zo volledig mogelijk in het nu zijn. Je mag je openstellen om die verbinding toe te laten, om het helemaal te kunnen ontvangen. Ik neem je daarvoor eerst mee in een adem-/ontspanningsoefening, waarbij ik je uitnodig om af te stemmen op wat er bij jou, in jou speelt. Vanuit de openheid die dan ontstaat is er ruimte voor een diepere verbinding met jezelf.

Ervaren wat er is

Tijdens de massage ontvang ik ook energie en informatie van en over degene die ik masseer. Ik voel de gebieden die aandacht vragen. Niet alleen met mijn handen. Het kan zijn dat ik een brok in mijn keel krijg of soms zelfs tranen voel opkomen, ik kan onrust ervaren of boosheid. Maar ik voel ook waar lichtheid zit, er komt soms een lachkriebel op. En ik ervaar waar beweging zit en waar het stagneert. Het kan zijn dat er een woord of uitdrukking in me opkomt. Ik ontvang het allemaal en geef  ondertussen door wat er op dat moment stroomt.
Soms stel ik een vraag, maar vaak zijn er geen woorden nodig. Woorden hebben vaak een bepaalde lading en halen ons daarmee weg van wat er in het moment is.

Afronding

Ook het afronden van een massage vraagt meer dan alleen massage-olie wegvegen en je kleren weer aantrekken. Er is ruimte om in stilte te blijven en te laten inwerken wat er is gebeurd. En dan is er ruimte om te bespreken wat nodig is, wat aandacht vraagt. Er mag aandacht zijn voor alles wat (aan-)geraakt is en in beweging is gezet. We nemen tijd om aandacht te geven aan het integreren van verandering die niet alleen op weefselniveau plaatsvindt. Ook hier is aandacht voor je adem.
Vanuit wat ik ervaren heb geef ik je vervolgens nog praktische tips of oefeningen waardoor jij de beweging naar jezelf kunt blijven ondersteunen. Op die manier kun je de ontspanning en de ruimte die tijdens deze sessie ontstaat zelf blijven verzorgen en voeden.

Lichtheid

Door dit hele proces ervaar ik een diepe voldoening, dankbaarheid en lichtheid. Ik voel me ontspannen, omdat ik dit doe vanuit mijn essentie. Omdat ik de vrouwen waarmee ik werk dit gevoel ook gun heb ik deze massage aan mijn coachtrajecten toegevoegd (zie ook: ontspannings-sessie of coachtraject). Het is een hele fijne manier om in een diepere verbinding met jezelf te komen, om te kunnen voelen wat er speelt. Een diepere ontspanning stimuleert het zelfherstellende vermogen van je lichaam. En het geeft je ruimte om te ervaren wat echt is onder alle verhalen en overtuigingen, die je in de loop van de tijd over jezelf hebt aangenomen en bent gaan geloven. Als je dichter bij je essentie komt ervaar je meer lichtheid in je lichaam en in je leven. Van daaruit is het eenvoudiger om te ervaren welke keuzes jij mag maken om bij dit gevoel te blijven.

Wat ik voor jou kan betekenen:

  • Boek:
    Informatie, tips en praktische oefeningen om jouw persoonlijke balans te creëren vind je in mijn boek: ‘In 10 stappen leven en werk in balans – Kies bewust voor VERBINDING tussen lichaam, hoofd en hart’.
  • Spreker:
    Interactieve lezingen, keynotes en workshops voor teams, bedrijven en andere groepen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor balans in leven en werken.
  • 1-op-1 begeleiding:
    Ontspannings-sessie: Verbinding met jezelf
    Coachtraject: Leven vanuit je essentie
    Voor als je meer ontspanning en rust wilt ervaren. Wilt (leren) luisteren naar de wijsheid van je lichaam om je echt te verbinden met jezelf. Krachtige keuzes wilt maken voor dat wat écht bij je past. Als je steviger wilt staan en lichter wilt leven. Als jij wilt leven vanuit je essentie.

Neem vrijblijvend contact op

Ik help je graag verder