mijn reis

Mijn reis

Ik voel de band met het verleden
en ervaar de toekomst in het heden.
Oerbeppe
Beppe
Mem

Bijzondere vrouwen gingen mij voor.
Ze leefden, ze groeiden, ze leerden, ze gaven.
Ieder haar deel.
Verschillende levens,
één groter geheel.

Mijn eigen leven.
Uniek, maar niet los van hen.
Verbonden, verweven,
cyclus waar ik deel van ben.
Veel van hen aan mij gegeven,
na mij zal het verder leven.
Mijn dochters vervolgen deze lijn,
waarin ze als zichzelf een schakel mogen zijn.

Vrouwen, levens waaruit ik leven mag.
Bronnen van inspiratie.
Ik voel de liefde en een diep ontzag.
Een kracht, een band, stroomt door ons heen.
Verbindt ons, maakt ons één.
Uit liefde doorgegeven leven.

Er is geen einde, het gaat niet voorbij,
want ze leven voort.
Door mij.
Voor altijd.
Als deel van mij.

(Geschreven bij het overlijden van mijn oma, 2002).

Uitnodiging

5 jaar geleden is het vandaag dat mijn moeder overleed. Vanaf die dag ben ik de eerst levende in mijn vrouwenlijn. Behalve het verwerken van het verlies van mijn moeder, wist ik dat er meer van mij gevraagd werd. Een paar maanden eerder had mijn lichaam me al uitgenodigd om te kijken naar waar ik stond. Ik was ziek geworden en wist dat ik voor herstel verder mocht kijken dan alleen naar het lichamelijke aspect. Het was een uitnodiging om voor mij als mens te zorgen. Met het overlijden van mijn moeder kreeg die uitnodiging een extra verdieping. Mijn lijf en mijn leven riepen me op om nu echt naar mij zelf te kijken: Waar sta ik nu? Wie ben ik? Wie wil en kan ik zijn? Het was het begin van mijn reis naar steeds meer mezelf zien en mezelf zijn.

Afscheid nemen en opnieuw verbinden

Het werd een reis van afscheid nemen, onderzoeken en opnieuw verbinden. Op deze reis heb ik o.a. een coachopleiding gevolgd en afgerond, afscheid genomen van mijn werk (en leven) als fysiotherapeut, een eigen bedrijf gestart en een boek geschreven. Ik heb veel gelezen, veel geprobeerd en veel geleerd. Ook heb ik me door verschillende mensen laten coachen om me een spiegel voor te laten houden, om nog meer over mijzelf te leren en me opnieuw met mezelf te verbinden. O.a. een Sjamanistische trancereis, ademwerk, systemisch werk, een traject om vanuit (mijn) vrouwelijke waarden te ondernemen, het traject: Infinite Potential (om me te verbinden met o.a. de krachtige energie van generaties voor mij) en een Human Design Mastermind. Er zijn zoveel nieuwe mensen op mijn pad gekomen, ik heb nieuwe vriendschappen gesloten, oude afgesloten en heb veel bijzondere verhalen en ervaringen gehoord en waardevolle gesprekken gevoerd.

Mezelf aankijken

En steeds werden er stukjes van mij geraakt, wakker geschud of afgestoft. Mooie stukjes, maar ook pijnlijke, lastige of confronterende stukjes. Ik mocht ze allemaal aankijken en de waarde en de kracht ervan ervaren. En geloof me, dat was niet altijd makkelijk. Wel helend. Want steeds vond ik weer een stukje van mezelf. Kon ik verbanden leggen met ervaringen van vroeger, kon ik zien waarom of waardoor ik stukjes van mezelf had weggestopt of juist uitvergroot. Steeds meer kreeg ik zicht op wat er ook nog was in mij en op wat ik ook van mezelf wilde laten zien of horen.

Verder dan alleen mijn leven

Het zoeken naar wie ik ben ging verder dan alleen mijn leven. Ik mocht ook kijken naar de vrouwen voor mij. Naar de ‘ruis’ die niet van mij was, maar wel een rol speelde in de keuzes die ik maakte en in wat ik uit de weg ging. Door dit aan te kijken ben ik meer ruimte voor mezelf gaan ervaren. Het gaf me een krachtige energie waardoor ik meer voor mezelf kon kiezen. Tegelijkertijd maakte het me nieuwsgierig naar wat er nog meer was. Of er nog iets in deze lijn was wat mij in de weg stond en of die vrouwenlijn misschien nog iets voor mij kon betekenen.

Nu ik dit opschrijf hoor ik de generaties voor me bijna lachen: “Of wij nog iets voor haar kunnen betekenen? Hahaha, alsof ze het eerder altijd alleen heeft moeten doen!”. Nou, zo voelde het soms wel inderdaad. Maar dat blijkt dus alleen maar mijn perceptie te zijn geweest. Omdat ik nog niet wist hoe ik me open kon stellen voor alle steun en energie die er al naar mij toe stroomde. Omdat ik de energie en alle goeds wat er al op mijn pad is gekomen nog niet op die manier kon vertalen en duiden. Ja, ik wist al wel dat er meer is tussen hemel en aarde en ik voelde ook zeker een verbinding met het grotere geheel. Ik voelde ook momenten van contact met sommige overleden geliefden. Maar little did I know…

Dieper niveau van verbinding

In een coachtraject gericht op deze energie is er nog meer van mijn ruis weggenomen, is er meer in mij opengezet en ben ik meer in contact gekomen met mijn essentie. Ik heb me op een nog dieper niveau mogen verbinden met de vrouwen voor mij. Er is een stroom van heldere, zuiverende en steunende energie die over generaties heen gaat, waar ik de verbinding mee voel. Een stroom die er voortdurend is, die er ook altijd al is geweest. Ik hoef niets te doen om dit aan te zetten. Het is er, altijd. Als ik het niet voel, is dat omdat ik mezelf af laat leiden. Maar in het moment dat ik me daar bewust van word, voordat de gedachte er zelfs maar is, voel ik het alweer.

Het heeft mijn vertrouwen in mijzelf en in het leven zo enorm verdiept, dat ik nog meer in staat ben om het leven te laten stromen. Om het te laten zijn wat het is. En dat heeft zoveel puzzelstukjes uit mijn leven op de juiste plaats gelegd. En weer hoor ik die lach! Zij wisten immers al dat ik de woorden: “In de ruimte voor jezelf is alles er al” niet voor niets heb gekozen als basis voor mijn bedrijf.

Ruimte voor mezelf

Ik heb de afgelopen tijd vanuit deze ruimte weer gemakkelijker keuzes gemaakt op basis van mijn buikgevoel. En wat zijn er een mooie mensen en ervaringen op mijn pad gekomen! Het heeft er toe geleid dat ik nu bij de nieuwe, inmiddels de derde, versie van mijn website voel: “Ja!! Dit is steeds de bedoeling geweest! Dit voelt nu echt als kloppende basis voor wat ik doe, wat ik wil en wat ik te bieden heb.”

Ik geloof nu nog sterker dat alles wat ik heb geleerd en meegemaakt nodig is geweest om me hier te brengen. Alle twijfels, frustratie en onzekerheden onderweg waren nodig. Ik had ze op het moment zelf graag willen missen, maar ik zie nu de waarde. Er was geen goed of slecht in deze ervaringen. Ze waren een ervaring en ze hebben me allemaal de mogelijkheid gegeven iets over mezelf te leren, iets anders uit mezelf te halen dan wat ik gewend was en zo steeds dichter bij mezelf te komen.

Gesteund worden

5 jaar geleden kreeg ik een duw naar echt zelfstandig worden en de uitnodiging om dat als mezelf te doen. Mijn vader was 15 jaar eerder al overleden en nu was mijn moeder er ook niet meer om voor me te zorgen. Want ja, dat deed ze in zekere zin nog altijd. Op haar liefde en steun kon ik altijd rekenen. Zij leerde mij: “Onafhankelijk zijn betekent dat je om hulp kunt vragen, dat je weet wat je kunt en wat je niet zelf hoeft te kunnen”. Mijn ouders hebben me altijd aangemoedigd mijn hart te volgen en te doen wat ik het liefste wilde. En ik durfde veel aan omdat ik wist dat ik altijd gesteund werd. Nu weet ik dat ik nog steeds gesteund word. Ik voel die krachtige energie en die stroomt het krachtigst als ik dicht bij mezelf blijf.

Dan voel ik dat het klopt. Dan is er een nieuwsgierigheid naar wat er nog meer mogelijk is. Die nieuwsgierigheid naar mezelf, naar wat er meer is en naar wat er mogelijk is heeft me hier gebracht.
Hier, waar ik nu weet en voel wat ik kan bieden en hoe ik dat wil doen. Waar ik nu helder heb wat ik kan betekenen voor anderen. Hoe ik gebruik kan maken van alles wat ik geleerd heb, wat ik meegekregen heb en wat ik door mag geven.

Vandaag ben ik dankbaar voor alles wat er is geweest en alles wat er nu is. Ja, ik mis mijn ouders, ik had ze graag nog fysiek in mijn (ons) leven gehad. Maar hun fysieke leven is overgegaan. Zij hebben zoveel bijgedragen aan wie ik ben. Ik voel me diep verbonden met hen. En bovenal voel ik de ruimte die zij me hebben gegeven om te zijn wie ik nu ben en om dit te blijven onderzoeken.

Voor jou

Voor al die vrouwen die twijfelen, die voelen er is meer, maar er nog niet (helemaal) bij kunnen: blijf in jezelf geloven, blijf open voor alles wat er op je pad komt en blijf vooral voelen wat jouw lijf je daarover vertelt! Blijf erop vertrouwen dat alles klopt en dat alles goed komt. Want alles is er al! Je hoeft jezelf ‘alleen maar’ ruimte te geven om het te ontvangen. Precies dat is waar ik je mee kan helpen. Jouw lichaam en je leven geven je zoveel informatie over wat jij aandacht mag geven. Ik kan je helpen dat te ervaren en het te vertalen naar praktische stappen die jouw terugbrengen bij jezelf, bij jouw essentie.

Wat ik voor jou kan betekenen:

 • Boek:
  Informatie, tips en praktische oefeningen om jouw persoonlijke balans te creëren vind je in mijn boek: ‘In 10 stappen leven en werk in balans – Kies bewust voor VERBINDING tussen lichaam, hoofd en hart’.
 • Spreker:
  Interactieve lezingen, keynotes en workshops voor teams, bedrijven en andere groepen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor balans in leven en werken.
 • 1-op-1 begeleiding:
  Ontspannings-sessie: Verbinding met jezelf
  Coachtraject: Leven vanuit je essentie
  Voor als je meer ontspanning en rust wilt ervaren. Wilt (leren) luisteren naar de wijsheid van je lichaam om je echt te verbinden met jezelf. Krachtige keuzes wilt maken voor dat wat écht bij je past. Als je steviger wilt staan en lichter wilt leven. Als jij wilt leven vanuit je essentie.

Neem vrijblijvend contact op

Ik help je graag verder