Hoe ga je om met warmte?

(En met wat er verder op je pad komt).

Wat doet de warmte met jou? En wat doe jij met de warmte?

Ieder lichaam reageert (anders) op de warmte. En ieder mens reageert (anders) op de warmte. Het ene lichaam kan een hogere temperatuur beter verdragen dan het andere. Zeker als je niet fit, niet gezond bent kan de warmte een vervelende omstandigheid zijn om in te verblijven. En toch hangt het verdragen van de warmte niet alleen af van je lichamelijke toestand. Denk daarom niet alleen aan aanpassingen voor je lichaam om warme dagen zo prettig mogelijk door te komen.

Zomer.

Het is zomer. De zon staat hoger aan de hemel en de temperatuur loopt op. De laatste jaren vaker en langer dan voorheen. En dan hebben we te maken met tropische dagen zoals op dit moment. Niet alleen je omgeving, ook je lichaam warmt op. Je ervaart andere verschijnselen in je lijf dan wanneer het 20° koeler is. En zo hoort het ook te zijn! De thermostaat in je lichaam zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur niet boven ongeveer 37° C (*)  uitstijgt. Als dit wel zou gebeuren kun je namelijk ziek worden. En om dit te voorkomen past je systeem zich aan en worden er andere processen in je lichaam actief.

Een prachtig systeem.

Het lichaam heeft een ingenieus systeem om zichzelf op de juiste temperatuur te houden. Om de lichaamstemperatuur niet hoger te laten worden dan 37° C bij hogere temperaturen gaan bloedvaten in je lichaam meer open staan. De warmte wordt daardoor beter afgevoerd. Hierdoor wordt je hoofd rood. Ook je zweetklieren gaan open: je gaat zweten. Het vocht op je huid verdampt, waardoor afkoeling plaats kan vinden. Als de hogere temperatuur langer aanhoudt past het lichaam zich aan en zweet je sneller. Je verliest meer vocht, dus heb je sneller dorst.

Het stabiel houden van je lichaamstemperatuur kost je lichaam bij warmte meer inspanning, meer energie. Je hart moet harder aan het werk. Je kunt je hier wat slomer of trager door voelen. Door de warmte slaap je vaak minder goed. Je kunt vermoeider zijn en je concentratie is wat minder goed.

Maar er gebeurt meer.

Het is niet alleen ons lichaam dat wordt beïnvloed door de stijging van de buitentemperatuur. Er is ook een reactie in ons denken (en spreken). En dat denken is ook van invloed op ons lichaam. Luister eens naar wat er gezegd wordt over de warmte of naar wat je er zelf van vindt. “Pffff het is veel te warm” of “Hier zijn we niet voor gemaakt”. En gisteren vertelde iemand mij dat het tijd wordt dat het weer “normaal” wordt (en dat ging nu eens over het weer en niet over die andere “crisis” waar we in verkeren…). In veel reacties klinkt weerstand door. Weerstand tegen de warmte. Weerstand tegen dat wat er is. Dat waar we niets aan kunnen veranderen…

Het is wat het is.

Dit klinkt heel simpel, maar moeilijker is het ook niet. Ja het is warm. Dat is het. Verder niets.

Het is warm, behoorlijk warm. Dat is niet “erg”. Dat is niet “té”. Dat is niet “vervelend”. Dat is niet “heerlijk”. Dat is warm. Erg of té of vervelend of heerlijk wordt het allemaal pas als jij het zo noemt. En die veranderingen in je lichaam horen erbij. Zo past je systeem zich aan.

Mag je er dan niets van vinden? Ja natuurlijk mag dat.

Maar bedenk eens wat je gedachten met je kunnen doen. Als je iets vervelend vindt en je er druk over maakt, geeft dat onrust in je lijf, stress. En dat lijf is al harder aan het werk om op temperatuur te blijven. Daar krijgt het nu extra inspanning bij, want stress gaat onder meer gepaard met een verhoogde hartslag, verhoging van de temperatuur en een snellere ademhaling. Alles wat we als vervelend ervaren bij warm weer voegen we zelf nog extra toe.

Hoe dan wel?

Volg de bekende adviezen:

  • Drink voldoende om het vochtverlies aan te vullen.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt om zo met het aan- en ontspannen van je spieren de doorbloeding van je lichaam te ondersteunen. Dus zet niet een hele fles water klaar maar een glas, zodat je vaker opstaat en naar de kraan loopt. Je “helpt” je hart hiermee om je bloed rond te pompen.
  • Vermijd intensieve inspanning in de volle zon.
  • Maak het verschil tussen een airco gekoelde ruimte en de buitentemperatuur niet te groot: je lijf moet dan in de warmte weer extra hard aan het werk om zich aan te passen.

En daarnaast: accepteer dat het warm is. Je kunt er niets aan veranderen. Maak je niet druk, verzet je er niet tegen. Verwacht niet dat het weer zich aanpast aan wat jij wilt, maar doe het met wat de natuur je biedt. Je voelt je misschien niet fijn, maar voel wat je lichaam nodig heeft en zorg ervoor, pas je aan. Zoek de schaduw op. Geniet van de koelte van de vroege ochtend en de lange zomerse avonden. Vertraag een beetje in je doen en denken.

Vergeet niet: ook dit gaat voorbij…

 

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen als het gaat om acceptatie, leven met wat er is? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact 

 

(*) de gemiddelde lichaamstemperatuur bij mensen (en de meeste warmbloedige dieren) schommelt rond 37°, voor het gemak benoem ik dit als vaste waarde.