Dagelijks genieten tegen stress

Dagelijks genieten tegen stress.

“Mamma als je geniet van dingen, dan is dat toch goed voor je? Dat is toch gezond?”

Mijn dochter was een jaar of 4 toen ze me dit vroeg.

“Jazeker meis, genieten is goed voor je.”

Er verschijnt een glimlach op haar gezicht.

“Ik geniet altijd zo erg van patatjes!”

Het heeft er niet toe geleid dat we vaker patat zijn gaan eten. De aandacht voor genieten is wel gebleven.

 

Wat is het eigenlijk: genieten?

Het woordenboek zegt: “Aangename gewaarwording, plezier beleven aan”.

Om een aangename gewaarwording echt goed te ervaren moet je met je aandacht zijn bij wat je doet of meemaakt. Je moet in het hier en nu zijn. Een aangename gewaarwording ervaar je niet achteraf of vooruit. Je ervaart het alleen maar nu.

Geluksgevoel.

Genieten is een geluksgevoel waarbij je helemaal in het moment bent. Waarbij je de volle aandacht richt op wat je nu ervaart. Één of meerdere van je zintuigen worden geprikkeld door iets wat je als prettig ervaart. Misschien houd je voor een kort moment je adem in. Je richt je aandacht op datgene wat je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt en dan geef je je er aan over. Je laat het helemaal toe. Je ademt uit. Je lichaam ontspant. Vaak doe je zelfs je ogen dicht en maak je een “mmmmm”- of “aaaah”- geluid.

Dat kan alleen maar als je helemaal in dit moment bent. Nu.

Genieten met je hele lijf.

Een paar lichamelijke reacties die je kunt ervaren als je echt geniet zijn het vertragen van je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Bij langer aanhoudende stress verhoogt je spierspanning en verlaagt je weerstand. Alleen al om die reden is genieten een goede manier om opgebouwde stress kwijt te raken. Ieder moment van ontspanning draagt bij aan je gezondheid.

Het is vrij eenvoudig en het kost niets. Het enige wat je hoeft te doen is je over te geven aan het moment en het volledig te beleven. Even stil blijven staan in het hier en nu. Bewust zien, horen, proeven, ruiken en/of voelen wat er via je zintuigen binnenkomt. Je aandacht richten op wat er nu is en niets anders doen dan dat.

Genieten hoef je niet te leren, je kunt het al!

Je kunt dit vermogen wel verder ontwikkelen. Door er meer aandacht aan te besteden. Door jezelf toe te staan om een prettige ervaring binnen te laten komen, echt te voelen in je lichaam. En door er de tijd voor te nemen. Op het moment dat je aandacht wordt weggeleid door je gedachten vermindert de lichamelijke ervaring van het moment. Zo kan de ontspanning in je lichaam weer worden overgenomen door spanning over het verleden of de toekomst. Laat je gedachten over wat nog moet, wat je wilt, over eerder of later je niet weghalen bij dat heerlijke moment van genot. Blijf er bij met je aandacht, blijf het ervaren.

Dagelijkse oefening.

Maak er een gewoonte van om dit dagelijks regelmatig te doen. Neem bijvoorbeeld dagelijks per zintuig minstens 1 minuut de tijd om met volle aandacht te ervaren. Voel de warmte van de zon en laat het binnenkomen. Luister met volle aandacht naar de muziek, sluit je ogen, ga er in op, zing mee, dans. Voel de sensatie van het aaien van je huisdier in je hand. Sta stil om echt naar die prachtige lucht te kijken. Sluit je ogen als je iets lekkers ruikt of proeft. Neem minimaal een minuut de tijd om de genieten van wat je ervaart.

Mijn vader zei dat hij er van overtuigd was dat als we aan de hemelpoort ergens verantwoording over af moeten leggen dat het zal gaan over de momenten in ons leven waar we van hadden kunnen genieten, maar het niet hebben gedaan…

Geniet nooit met mate!

Kost het je moeite om in het moment te blijven? Is er te veel ruis in je hoofd om je over te geven aan het ervaren van wat er in je lijf gebeurt?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen kijken wat jij nodig hebt om meer te kunnen genieten.