Voorkom werkgerelateerde klachten.

Als arbeidsfysiotherapeut heb ik regelmatig te maken gehad met behandeling en voorkomen van zgn. werkgerelateerde klachten. Klachten die ontstaan door werkomstandigheden (fysiek, psychisch, sociaal) en/of klachten die het uitvoeren van werk in negatieve zin beïnvloeden. De oorzaak voor fysieke klachten wordt vaak gezocht in de werkplek: geen goede stoel, geen in-hoogte-verstelbaar bureau, geen ergonomische muis, …..

Op Nu.nl verscheen afgelopen zaterdag het volgende artikel: “Fysiotherapeuten zien aantal klachten door thuiswerken toenemen”.

https://www.nu.nl/coronavirus/6073961/fysiotherapeuten-zien-aantal-klachten-door-thuiswerken-toenemen.html

Wat ik me blijf afvragen is:

“Waarom laat je het zo ver komen dat je aanhoudende klachten hebt en je werk niet meer goed uit kunt voeren, voordat je actie onderneemt om hulp te vragen en om te werken aan herstel van deze klachten?”

Fysiotherapeuten kunnen je goed helpen bij klachten aan je lichaam als gevolg van o.a. je werk(-houding). Je werkgever hoort te zorgen voor een gezonde, zo optimaal mogelijke werkplek. Maar jij als werknemer hebt de verantwoordelijkheid om voor jezelf te zorgen zodat je het werk waarvoor je bent aangenomen ook kunt doen.

Waarom heb je niets gedaan met de signalen die er al langer waren?

Je lichaam geeft signalen.

Als je na 2 uur voor je beeldscherm opstaat en je hebt moeite om je rug te strekken, of je voeten slapen, je nek doet pijn of je ogen branden; is de boodschap vrij duidelijk: “2 uur aan één stuk achter je beeldscherm in deze houding op deze stoel is voor mij (je lichaam) niet fijn”.

Wat doe jij daar mee?

Ik weet dat je op dat moment wel (noodgedwongen en automatisch) wat rek- en/of strekbewegingen maakt, je hoofd beweegt en met je hand over je nek wrijft, wat extra met je ogen knippert of er even in wrijft. Daarna ga je naar het toilet (meestal moet je opschieten omdat je dat al heel lang hebt uitgesteld, omdat je nog zo “lekker” bezig was) of haal je koffie (nog een shot cafeïne omdat je zo duf wordt van het beeldschermwerk). En je moppert misschien op de stoel, de tafel, de omstandigheden, je werk, je baas, corona, of wat er maar als “schuldige” aangewezen kan worden. En je gaat weer zitten en je gaat door met je werk, totdat je lijf weer begint te roepen. Iets eerder misschien of iets harder.

En uiteindelijk wordt het normaal dat je aan het einde van een werkdag moe of futloos bent of dat je concentratie steeds minder wordt of dat je hoofdpijn hebt of andere lichamelijke klachten. Terwijl je toch “alleen maar” gezeten hebt…

Wie niet horen wil…

Wat heb je gedaan met de signalen van je lichaam? Je hebt ze gehoord, maar heb je ook geluisterd?

Het gevolg van doorgaan op dezelfde manier is dat je hetzelfde resultaat blijft creëren. Maar bij je lichaam zit daar een grens aan. En die kom je uiteindelijk wel tegen: wie niet horen wil moet maar voelen. Kortom: je herstelt niet meer volledig van de overbelasting die je gecreëerd hebt. En pas als het vervelend genoeg wordt ga je op zoek naar hulp. Het risico op uitval wordt groter en de vraag om hulpmiddelen, ergonomische aanpassingen en/of regelmatige (fysiotherapeutische) behandelingen neemt toe.

Voor jezelf zorgen.

Wat als je echt luistert naar je lichaam? Wat zou je te weten kunnen komen?

Het lichaam functioneert het beste als er een balans is tussen belasting en belastbaarheid. Tussen draagkracht en draaglast. Hoe is die balans bij jou?

Hoe is het gesteld met je algemene conditie? Hoeveel beweging, ontspanning en plezier heb je? Dat is namelijk mede bepalend voor je belastbaarheid, je draagkracht.

Wist je dat je minder gevoelig bent voor rug- en nekklachten als je algemene conditie beter is?

En hoe ga je om met je werkplek? Hoe richt jij die in? Hoe maak je gebruik van de mogelijkheden op je werkplek?

Er zijn veel (hulp-)middelen om je lichaam te ondersteunen tijdens het werk. Maar als je ze gebruikt om langer tegen de natuur van het lichaam in te kunnen gaan, creëer je een afhankelijkheid en een groot risico op nog meer lichamelijke klachten. Dus waarom een nog duurdere, “betere” stoel als je lichaam eigenlijk alleen maar wat hoeft te bewegen om klachtenvrij te blijven?

Bewegen.

Je lichaam is bedoeld om te bewegen. Als je dat niet voldoende doet laat je lijf niet na je dat te vertellen, door stijfheid of pijnklachten in spieren en gewrichten. En dat is niet om je  te plagen. Dat is een oproep om actiever te worden, om in beweging te komen, om beter voor jezelf te zorgen.

Hoe jij omgaat met de signalen van je lichaam bepaalt of jij je aan het einde van de dag nog fit en energiek voelt. Als je alleen reageert op wat je op dit moment ervaart zonder te kijken naar de oorzaak, blijf je energie verspillen aan wrijven en knipperen en ga je je op langere termijn niet beter voelen.

 

Als je zelf ook tijdens je werk zorgt voor meer beweging, ontspanning en plezier voorkom je werkgerelateerde klachten en houd je energie over.

Wil jij als werkgever, leidinggevende of werknemer weten hoe je dit doet? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek over wat ik hierin voor jou of je medewerkers kan betekenen.

Contact

Ik geef advies op maat en trainingen op en over de werkplek voor meer beweging, ontspanning en plezier, zodat je energiek kunt blijven werken. 

http://www.studiofeikjen.nl/maatwerk-training-voor-bedrijven/